4 Ocak 2011 Salı

Profesyonel Hayatta Kişisel Imaj

Kişisel İmajınız Ne Kadar Etkili?

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin önde gelen firma ve kişilerine Imaj Danışmanlığı hizmeti veren Özlem Çakır'ın Profesyonel Hayatta Kişisel İmaj seminerine katılma imkanım olmuştu. Bilmeyenler için kısaca tanıtayım; Özlem Çakır merkezi Washington’da olan Uluslararasi İmaj Danışmanları Derneği’nin(A.I.C.I) Türkiye’ den tek profesyonel üyesidir. Mayıs 2005’de P&G Beauty ödül töreninde yılın en başarılı kişisel imaj danışmanı ödülüne sektörün basın mensupları tarafından layık görülmüş ve ödüllendirilmiştir. Şu anda bir çok siyasetçiye, firmaya ve ünlüye imaj danışmanlığı hizmeti ve çeşitli eğitimler vermektedir.




Söz konusu kişi bu kadar kıymetli olunca, ben de siz değerli okuyucularımla Özlem Çakır'ın aktarımlarını aklımda kaldığınca paylaşmak istiyorum:

1) Entellektüel Birikim

Artık günümüzde yanlızca işimizi iyi yapmak yetmiyor. O kadar yoğun bir rekabet ortamı ve çekişme var ki, artık tercih edilmek için mutlaka diğerlerine göre bir fark yaratmak zorundayız.
Firmalar artık yanlızca işini iyi yapacak çalışanlar değil; aynı zamanda vizyonu, belli bir duruşu ve entellektüel birikimi olan insanlarla çalışmayı tercih ediyorlar.

Mesela kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
Bir toplantıda veya arkadaşlar arasında sohbet ederken, gündemdeki konulardan bahsedebiliyor musunuz? Karşınızdaki kişiyi bilgi birikiminizle etkileyebiliyor musunuz? İnsanlar siz konuşurken 'acaba şimdi bu konuda ne söyleyecek, yeni birşey öğrenecek miyim' diyebiliyor ve heycan duyabiliyor mu? Yoksa muhabbetleriniz bir önceki gün yayınlanan diziye ilişkin çarpıcı gelişmelerin ötesine geçemiyor mu ?

Entellektüel birikim; hem iş yaptığınız kişileri hem de özel yaşamınızda çevrenizde yer alan insanları etkileyebilmek, hem de onlara sizinle iş yaptıkları ve sizinle zamanlarını paylaştıkları için kendilerini şanslı hissettirebilmeniz için çok önemli.

2) Duygusal Bağ

Empati, karşındaki kişiyle duygusal anlamda bir bağ kurmak artık günümüzde inanilmaz büyük önem taşıyor. Çalıştığın kişiyi, müşteriyi veya arkadaşını düşündüğünü hissettirmek, ona yardımcı olmaya çalıştığını farkettirmek çok kıymetli.

Nasıl yapabilirsiniz?
Doğum, ölüm, düğün veya nişan gibi özel günlerde standartlaşmış e-postalar veya sms'ler göndermek yerine kişiye özel mesajlar yazın. Hatta mesaj atmak yerine arayın veya yüz yüze görüşme imkanınız varsa o şekilde iletişime geçmeye çalışın. Kesinlikle çok daha akılda kalıcı ve etkileyici olacak aynı zamanda çok daha iyi bir intiba bırakacaktır.

3) Dış Görünüş

Yapılan araştırmalara göre, artık şirketler üst düzey yönetime getirecekleri çalışanlarında yanlızca bilgi birikimi veya duygusal zeka değil, aynı zamanda etkili bir görünüşün de olmasını istiyor. Hem içerik hem de dış görünüş açısından kendinizi ve şirketinizi en doğru şekilde temsil edebilmek anahtar kural niteliğinde. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, ilk intiba çok önemli. Karşınızda ki kişide iyi bir ilk izlenim bırakırsanız, size olan ilgiyi canlı tutabilme imkanınınız da o derece artar.

Bir düşünün; karşınızda iş görüşmesine veya sizinle iş yapmaya gelen biri olsun diyelim. Deyim yerindeyse jilet gibi giyinmiş, son derece janti bir beyefendi. Doğal olarak etkilenir ve söylediklerini daha bir dikkatle dinlersiniz. Çünkü karşınızdaki kişi duruşuyla ve giyimiyle 'Ben sizi ciddiye alıyorum' diyordur.
Diğer bir yanda da, özensiz ve bakımsız bir kişi düşünelim. Gömleği ütüsüz, yaka bağır açık, saçlar taranmamış vs... Ben açıkcası ilk başta 'Bu adamın kendisine saygısı yok, nerde kaldı ki bu işi yapacak' diye aklımdan geçiririm. Sadece ben değil, eminim bir çoğunuz bu şekilde düşünecektir.

Evet, farkındayız ki şartlar gerçekten de acımasız. Profesyonel hayatta başarıyı yakalamak istiyorsak bu 3 öğeye son derece dikkat! Hepsi dengede ve tam olmalı ki, gerçek anlamda imajımız güçlü olsun...


Peki, herşey buraya kadar tamam. Şimdi bir de sizler için İMAJ KIRICILARI sıralayalım:

- Kişisel bakım çok çok önemli! Yarısı çıkmış yarısı kalmış ojeler, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Dip boya zamanı gelmiş, taranmamış, bakımsız saçlar, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Aşırı dekolte, çok vamp giyinim, leopar desenli kıyafetler, kesinlikle İMAJ KIRICI
- İç çamaşırını belli eden gömlekler, transparan bluzlar, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Ağır ve yoğun olarak sıkılmış parfümler, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Kaçık çoraplar, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Çamurlu ayakkabılar, ütüsüz gömlekler, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Erkeklerde traş zamanının geçirilmesi, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Kısa kollu gömlek, tam bir felaket, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Pantolunun renginden daha açık çorap giymek, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Özellikle yaz sıcaklarında ter kokusu, kesinlikle İMAJ KIRICI
- Kahverengi takım elbiseler, kesinlikle İMAJ KIRICI olmasa da, çok önerilmiyor :)


Dikkat edilmesi gereken ve kişinin kendini her zaman geliştirebileceği diğer konular:

* Sofra Adabı
* Kişisel Bakım
* Hitabet Sanatı, Etkili ve Vurgulu Konuşma

Özlem Çakır hakkında daha detaylı bilgiye ve referanslarına buradan ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar ve başarılar dileğiyle şimdilik hoşçakalın :)

Hiç yorum yok: