5 Mayıs 2012 Cumartesi

Muhteşem Bir Çilek Reçeli Tarifi

Çocukluğumdan beri her yaz, yazlıkta anneannem ve komşuları; kayısıdan tutun da şeftaliye varana kadar çeşit çeşit rengarenk reçeller yaparlardı... Hep onların tarzına alışkın olan ben, geçtiğimiz haftalarda çilek reçeli yapmak için internetteki tariflere göz atınca bir anda şaşırdım kaldım :)

Benim bildiğim reçel kısa bir süre kaynatıldıktan sonra, güneşe serilir ve birkaç gün bekletilerek kıvamını bulması sağlanırdı. Ama internette nereye baktıysam, ne şekilde google'ladıysam da bu tarz bir tarife denk gelemedim. 

Sonra acaba ben mi yanlış hatırlıyorum? Tüm bu çocukluk anılarım bir hayal miydi diye anneme danışıp, gerçek bir reçel tarifi almak istedim :) 

Doğruyu söylemek gelirse, kendimi övmek gibi olsun istemiyorum ama lütfen bilenler bilmeyenlere söylesin ve artık reçelleri ocakta saatlerce kaynatmak yerine güneşte kurutarak pişirme yolunu birbirimize yayalım :)

İlk reçelimi anneannemin ve annemin tarifine göre yaptım, ve komşuma yaptığım ev ziyaretinde hediye ettim. Kendisi canı gönülden; hayatında böyle lezzetli bir reçel yemediğini ve artık reçellerini benim tarifime göre yapacağını söyledi. Sevgili anneannemin deyimi ile 'boynuz, kulağı geçti' :) 

Çilek Reçelim

Şimdi sizlere de çok pratik olan çilek reçeli tarifimi ve yapılışını kısaca anlatıyorum...

Malzemeler:

  • 1kg çilek
  • 1kg şeker
  • Bir kaç tutam kadar kuru karanfil (ben kendi adıma bu tarz reçellere birkaç tutam kuru karanfili çok yakıştırıyorum, ancak eğer sizde yoksa hiç problem değil, reçelin olmazsa olması yanlızca çilek ve şeker)

Yapılışı:

Ben çileklerin yıkanması konusunda inanılmaz hassasım. Çünkü güzel yıkanmayan çileklerin üzerinde kalan küçük toprak parçaları sindirim sistemi sırasında iyi süzülemediği için idrar yollarında taş oluşmasına sebep olabiliyor. O yüzden 7-8 kere suda bekleterek güzelce çilekleri öncelikle yıkıyoruz. Ardından çileklerin tepesindeki yeşil kısımları ayıklıyoruz. Ve yaklaşık 12 saat kadar (akşamdan koyabilirsiniz) çilekleri pişireceğimiz tencerenin üzerine şekerini de ilave ederek bekletiyoruz. Bu işlemin amacı da bekletme aşamasında çileğin suyunu kendiliğinden salmasını sağlamak. 

Sabah kalktığımızda, akşamdan dinlenmeye aldığımız reçellerimizi orta ateşte kaynatma işlemine başlıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken 2 şey var. 

1. Reçelin kaynaması esnasında üzerinde oluşan köpükleri mutlaka almamız gerekiyor. Bunu ister bir kaşık yardımıyla, isterseniz de kevgirle alabilirsiniz. Ben açıkcası büyükçe bir kaşığın sırtını (bombeli) kısmını kullanarak da almayı denedim. Bu sayede reçelin suyu tencerede kalırken, yanlızca köpüklerini toparlayabiliyoruz. 

2. Reçelimizi toplamda yanlızca 15 dk kadar kaynatıyoruz. İyice suyunun uçmasına ve katılaşmasına gerek yok. 

Tüm bu işlemlerimiz tamamlandıktan sonra tencerede biraz reçelin soğumasını bekliyoruz. Daha sonra da reçelimizi yayvan bir tepsi veya kaba boşaltıyoruz. Bu noktada kabımızın yayvan olması çok önemli, çünkü birkaç günlüğüne bu aşamada reçeli güneşte kurutmaya başlayacağız. Bu tarifi de diğerlerinden ayıran en önemli özellik burada :) çünkü az kaynatılarak, kendiliğinde güneşte kurutulan reçellerde hem çilek taneleri iyice kendini bırakmamış ve diri oluyor, hem de reçelin rengi iyice kararmıyor. 

Reçelimizi boşalttığımız yayvan kabımızı evimizin güneş gören bir tarafına birkaç günlüğüne bırakıyoruz. Arzu edenler kabın üzerine ince bir tül veya tülbent örtebilir. Çünkü üzerine toz, sinek, çer-çöp kaçmasın. Eğer aşağıdaki şekilde bir sinekliğiniz varsa, o zaman işiniz daha da kolay ve profesyonel olacaktır.. Bizim yazlıkta yaratıcı anneanne ve arkadaşları bu tarz sineklikleri kendileri bile yapıyorlardı. Tabii emekli olunca insan vaktini bu tarz güzel aktivitelere de ayırabiliyor o başka =)
Örnek Bir Reçel Kurutma Koruyucusu :)

Reçelinizi kaç gün kurutmak istediğiniz tamamen sizin istediğiniz reçel kıvamına bağlı. Benim için 3 gün kafi oluyor, ama tabi bu koyduğunuz yerin ne kadar güneş aldığına da bağlı. 

Herkese şimdiden keyifli kahvaltı sofraları diliyor, afiyet olsun diyorum =) 


Not: Tarifi, reçel yapımını hiç bilmeyen okuyucularıma göre mümkün olan en basit ve detaylı şekilde anlatmaya çalıştım, ancak sorularınız olursa bana her zaman ulaşın lütfen. 

1 yorum:

Neşeli Sesler dedi ki...

Hakkaten ben ilk defa böyle bir reçel yapım şekli görüyorum. Kesinlikle deneyeceğim.
Teşekkürler.