12 Şubat 2011 Cumartesi

İş Dünyası'nda Ali Sabancı

Bugün Nilüfer Gözütok tarafından Ali Sabancı ile yapılan bir röportajı okudum. Keyifle okuduğum röportajında son yıllarda girişimcilikte çizdiği farklı profille ön planda olan Ali Sabancı; fırsatlara bakış açısını, değerlendirme kriterlerini ve odaklandığı işleri anlatıyor.

Sizler için röportajdan bazı kesitler...

Ali Sabancı Kimdir?

5 yıl önce Sabancı Holding'den ayrılarak kendi hikayesini yazma kararı alan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 10 yaşında olta satarak başladığı girişimcilik macerasını, Avrupa'nın 7'nci, dünyanın 17'nci büyük havacılık yatırımcısı olarak devam ettiriyor.

İş Hayatına 10 Yaşında Başladı...

"10 yaşımda olta satarak işe başladım. Yeniköy'de köşkümüzün önünde oltaları, çaparileri yapar, satardım. Vadeli mal satmayı orada öğrendim. Adamın biri, 'Bunu alayım gelecek hafta ödeyeyim' dedi. Eve geldim babama söyledim. 'Ya getirmezse' dedi. Bir hafta sonra para geldi. Babam 'ders alayım' diye getirmemesini çok istemiş."

Kendini Nasıl Bir Girişimci Olarak Görüyor?

Karar almasını değil, alınan kararları teyit etmeyi seviyorum. En iyi meziyetim, doğru ekiple çalışmak ve onlara yetki vermek. İşin içine egomu sokmuyorum. Bana göre girişimci olmak için gereken en önemli faktörlerden biri, yatırım yaptığınız şirketin senden daha önde gidebilmesine izin vermek. Doğru ekibi kurup kimyayı tutturduğun zaman önünde durmayacaksın.

Türkiye'de sandalye egosu çok yoğun. Bir evvelki dünyamda, yani Sabancı'da çektiğim en büyük sıkıntılardan biri buydu. Bir sürü patronum vardı ve bu patronlarımın geneli emekliye ayrılsa; ertesi gün ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Çünkü hayatları işti.

Bu çok olumlu bir şey değil, hayatın iş olması yetmiyor. İşi yapabilmek için dünyanın farkında olmak lazım. Seyahat etmek, şarabı bilmek, resmi bilmek, network oluşturabilmek gerekiyor. Beni bıraksalar, ertesi gün ne yapacağımı biliyorum, çünkü hobilerim var.

Birlikte Çalıştığı Ekiple Nasıl Bir İletişimi Var?

Ben içimde fazla birşey tutamam, ekibimdeki arkadaşlarımla kavga da ederiz. "Sen bana bunu dedin, hoşuma gitmedi kardeşim" derim. Aynı şekilde onlar da bana der. Şeffaf olmak çok önemli. Şeffaflıktan kastım, işlerin nasıl gittiğiyle ilgili insanların da farkında olduğu bir ortam yaratmak. Benim girişimciliğim de bana göre bundan ibaret.

Riske Bakış Açısı Nedir?

En kötü ihtimalle 'ne kaybederiz' diyerek yola çıkıyorum. Şirket olarak finansal ve moral açısından kaybedeceğimizi hazmedebilir miyiz, edemez miyiz? 3 yıl evvel Sabiha Gökçen'e uçak indiğinde gürültü kopmuştu. Şimdi baktığımızda bu bir girişimcilik örneği. Oysa o zaman büyük bir riskti. İyi olduğu zaman adı girişmcilik oluyor. Dolayısıyla neyi risk aldığın da önemli.

Hiç Başaramayıp Çıktığınız İşler Oldu mu?

Organik işine girdik ve anladık ki bunun Türkiye'deki pazarı, ihracat dahil 50 milyon dolar. Onun için o işten çıktık. Böyle meziyetlerimi de var. Olmuyorsa zorlamayacaksın.


1 yorum:

A. Bulut dedi ki...

Beni bıraksalar, ertesi gün ne yapacağımı biliyorum, çünkü hobilerim var.