Geçtiğimiz haftalarda, ofisimize müjdeli bir haber geldi, ve Melis'imizin hamile olduğunu öğrendik. Dolayısıyla kendi aramızda sıklıkla; hamilelik, annelik duyguları, hamilelik sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında konuşur olmaya başlamıştık.
Durum böyle olunca, bu kadar duygu ve bilgiyi ben de bir sohbet ile, siz okuyucularımla paylaşmak istedim. İşte siz kadınlarınmodası okuyucuları için, Melis ile yaptığımız keyifli sohbetin can alıcı noktaları:
Merve: Meliscim, bildiğim kadarıyla tam 3,5 aylık hamilesin. En merak ettiğim şeylerden biri hamileliğini öğrendiğin zaman kendini nasıl hissettiğin? Mesela eşine bu müjdeli haberi nasıl verdin?
Melis: Aslında, şu an 16. haftadayım, yani 4 ay oldu :). İlk öğrendiğimde inanılmaz heyecanlandım. Minicik bir kese karnında ve sadece sana ait bir canlı. Seninle beraber büyüyor. Eminim tüm anne adayları da benim gibi hissetmiştir. Haberi öğrendiğimde eşimle birlikte değildik. Aslında biz de şüpheleniyorduk ve emin olmak için doktora gitmiştim. Bunları kendisi de biliyordu. Haberi aldığımda yanımda olmadığı için telefonda söylemiştim ona.
Merve: Benim bildiğim kadarıyla ilk 3 ay boyunca haberi kimse ile paylaşmamak gerekiyormuş. Bazıları nazardan, bazıları da başka sebeplerden dolayı böyle düşünüyor sanırım. Sen de bu kurala uyanlardan mısın, yoksa baklayı ıslatamayıp herkese yayanlardan mı ?
Melis: İlk 3 ay çok fazla kişiye söylemedim, hatta yeni yeni söylüyorum diyebilirim :) İlk 12 hafta riskli olabileceğinden söylemekten kaçınmak gerekiyor bence de, ne kadar çok kişi bilirse, negatif bir durum olduğunda da o kadar çok kişinin tepkisi ve sorularıyla karşı karşıya kalıyorsun. O yüzden bence saklayabilmek daha doğru.
Merve: Duygusal anlamda hamilelik sonrasında duygu ve düşüncelerinde değişimler oldu mu peki? Mesela çocuklara veya insanlara bakış açın da eskisine göre bir farklılık var mı?
Melis: Ben zaten normalde de duygusal ve hassas bir yapıya sahibim, ama hamilelikle birlikte kesinlikle daha duygusal oluyorsun. Çocuklara daha farklı bakıyorsun, daha olgun oluyorsun.
Merve: Benim özellikle merak ettiğim konulardan birisi de; hamilelik yaşamını iş hayatı ile birlikte nasıl yönettiğin üzerine. Özellikle günümüzde çalışan bayanlara, hamilelik üzerine verebileceğin önerilerin var mı? Nelere dikkat etmeliler, veya neleri yapmamalılar?
Melis: Kendi adıma iş konumumdan dolayı çok ağır şartlarda çalışmadığım için şanslı sayılırım. Yine de insanın bünyesi tamamen değiştiği için normal zamanlardan daha çok yorulabiliyor. Uyku düzenine dikkat etmek ve iyi beslenmek önemli bu aşamada. Özellikle öğle yemeklerinde hafif yemek gerekiyor. Ben kendi adıma şunu söyleyebilirim ki; öğleden sonra inanılmaz uykunuz geliyor. Eğer bir de öğlen de yemeği fazla kaçırmışsanız çok fena :)
Merve: Bildiğim kadarıyla çok titiz bir doktora gidiyorsun. Doktorundan yemek ve egzersiz konularında aldığın, ve okuyucularımızla paylaşmak istediğin önerilerin var mı?
Melis: Doktorum gerçekten çok titiz ve tecrübeli. Kendisine çok güveniyorum. Bu dönemde doktor gerçekten çok önemli. Memnun olunmadığı takdirde hemen değiştirilmesini herkese öneriyorum. Doktorum ilk randevumuzda, bana neler yemem gerektiği konusunda detaylı bilgiler verdi. Ben de o doğrultuda hareket etmeye çalışıyorum. Hamileler için en iyi egzersiz yürüyüş ve hamile yogası. Ben henüz başlamadım ama önümüzdeki aylarda başlamayı düşünüyorum, doğuma da faydası oluyormuş.
Merve: Hamile giyimi büyük bir pazar ve tüm hamile bayanlar ister istemez fiziksel değişimler sonucu bu pazarın içine girmek zorunda kalıyorlar :) Senin giyim zevkini az çok biliyorum, ve ben de beğeniyorum. Bu açıdan hamile bayanlara, giyim konusunda önerebileceğin markalar ve modeller var mı? Sen nerelerden alışveriş yapmayı tercih ediyorsun?
Melis: Hamile kıyafeti bulmak biraz zor gerçekten. Çok fazla marka yok ne yazık ki. Ama ben birkaç parça kıyafetimi GEBE’den aldım ve memnun kaldım. Pantolonları hamile mağazalarından almak önemli çünkü; belinizi sıkmaması, rahat olması v.b. konular gün içindeki yaşam kalitenizi gerçekten etkiliyor. Üst giyimde ise hamile kıyafetleri yerine bir beden büyük tunikler, ya da dökümlü bluzlar almayı tercih ediyorum.
Merve: Hamileliğin sırasında eşinin de sana çok büyük destek olduğunu biliyorum. Bu konuda sence özellikle erkeklere düşen ne gibi önemli görevler var?
Melis: Gerçekten en önemli görev bu aşamada hep onlara düşüyor aslında. Kadın gerek fiziksel, gerek ruhsal açıdan bambaşka bir dönem yaşıyor. Dolayısıyla kocaların eşlerine her anlamda destek olmaları gerektiğine inanıyorum. Normal zamanlarına göre daha anlayışlı olmalılar. Biliyorsunuz ki; kilo almak kadınların en büyük problemlerinden biri. Mesela hamile kadınlara kilo konusuyla ilgili en ufak bir espri yapmak bile büyük üzüntü verebiliyor. Bu gibi durumlardan kaçınmalılar ve iltifat etmeliler. Ev işlerinde yardımcı olabilirler. Yani erkekler de en az 9 ay kaprislerini bir kenara bırakıp sadece eşlerine odaklanmalı ve onun ağzında çıkan her cümleyi eskisinden daha fazla önemsemeliler diye düşünüyorum ben.
Merve: Ben açıkçası ülkemizde daha henüz kendini keşfedememiş insanların, fikir sahibi olmadan; körü körüne çocuk yapabildiğini düşünüyorum. Ne yazık ki ülkemizde birçok çiftin, genellikle çocuk yapmanın sorumluluğu ve ciddiyetini düşünmekten ziyade, çocuğu bir neşe aracı olarak düşünerek hamile kaldıklarını hissediyorum. Senin bu konuda ki düşüncelerin neler? Sence çiftler ne gibi koşulları (ruhsal, maddi ve manevi olarak) sağladıktan sonra çocuk yapmaya karar vermeliler?
Melis: Evet ne yazık ki küçük yaşta, tecrübe ve sorumluluk sahibi olmadan dünyaya gelmiş ve ziyan olan birçok çocuk var. Herkesin olgunlaşma yaşı farklıdır tabi, ama en azından ailede bir kişinin düzenli bir işi olmalı. Çünkü çocuk yetiştirmenin manevi boyutu olduğu kadar maddi bir boyutu da var. Hamilelik boyunca her ay kontrole gitmek, bir sürü tahlil yaptırmak, yediğine içtiğine dikkat etmek bile önemli ve maddiyat gerektiren şeyler. Bu yüzden sadece 9 ay değil, hayatınız boyunca bir insanın her türlü sorumluluğunu kabul edebilme bilincinde olmanız gerekiyor. Çocuklar yorulduğunuzda, sıkıldığınızda, bakamadığınızda değiştirebileceğiniz varlıklar değiller. O yüzden bence, çocuk yapmayı karı-koca da, yani her iki taraf da gerçekten istemeli. Ve tabii sorumluluk almaya kendilerini hazır hissettiklerinde, ancak bunu gerçekleştirmeleri gerekir diye düşünüyorum.
Merve: Meliscim, son olarak eklemek istediğin birşeyler var mı peki?
Melis: Allah herkese gerçekten istedikleri zaman hayırlı evlatlar versin. Bu tarif edilebilir bir duygu değil, her kadının yaşamasını yürekten isterim.
- Melis'cim, çok güzel bir anne olmanın yanısıra, röportaj teklifimi kırmadığın ve tüm samimiyetinle kendini bizlere açtığın için ayrıca çok teşekkür ediyorum!
Editörün notu: Sohbetimiz sırasında Melis, hamileler için egzersiz olarak Hamile Yogasını önermişti. İlgilenen okuyucularımız varsa; sizlere kendimin de gittiği Cihangir Yoga'yı tavsiye edebilirim. Cumartesi günleri burada da Hamile Yogası dersleri oluyor. Tabii ben şu güne kadar bu derslere hiç katılmadım :) Ama ilerleyen günlerde sizlere bu konudaki görüşlerimi aktarabilmek için 1 kereliğine de olsa katılmayı düşünüyorum.
Gene de yorumlarımdan önce, hamile yogası ile ilgilenenler http://www.cihangiryoga.com/ adresinden daha detaylı bilgilere ulaşabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder