3 Temmuz 2008 Perşembe

Keten Tohumunun Faydaları

Çok Şifalı Bir Bitki: KETEN TOHUMU


Son zamanlarda gerek televizyonlarda, gerek arkadas toplantılarında, kısacası heryerde keten tohumunun faydaları konusuluyor. Doktorlar ve uzmanlar ısrarla keten tohumu tüketmemizi öneriyor. Biz de kadina ozgu ekibi olarak, siz okuyucalarimiz icin keten tohumunu, faydalarını, nasıl tüketilmesi gerektiğini, nasıl yenirse daha faydalı olabileceğini araştırdık...
10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı. Keten tohumunda yok yok; Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi bunlardan birkaçı. Uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek veya günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor.


Keten tohumunun yararları:

  • Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir
  • Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlı
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir
  • Kalp-damar hastalıklarından korur
  • Kolesterol, şeker seviyesini dengeler
  • Yüksek tansiyonu düşürür
  • Romatizmal hastalıkları önler
  • Sinir sistemini güçlendirir
  • Hafızayı güçlendirir
  • Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir
  • Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir
  • Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
  • Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır
  • Nasırlarda kompres olarak kullanılır
  • Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar
  • Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir
  • Öksürüğü giderir
  • Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır
  • Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır

  • Keten tohumu ne içerir?
    Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri
    Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif
    Protein
    Lignanlar (kansere karşı maddeler)
    Vitaminler
    Mineraller
    Aminoasitler


    Keten tohumu nasıl tüketilir?
    Kaynatılarak içilebilir. Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.
    Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur.
    Tohum şeklinde de tüketilebilir.
    Yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırılarak da tüketilebilir.
    Günde 1-1.5 çorba kaşığı keten tohumu sağlıklı kalmak açısından yeterlidir. Dozunu kaçırmamakta yarar var.





    bu yazi, http://www.maksimum.com/ sitesinden faydalanılarak olusturulmustur...

    Hiç yorum yok: